Noteringar

Häromdagen lyssnade jag på Jason Diakités (även känd som Timbuktu) sommarprat. Vi kan säga såhär: Ska ni bara lyssna på ett sommarprat i år så är det det här ni ska lyssna på. Det pratas om låten Svarta duvor & vissna liljor som han gjorde tillsammans med Kartellen och som fick stor uppmärksamhet. Det pratas också om talet han höll i riksdagen. Talet där Jason visar sitt pass och förklarar att han inte är någon främling. Därför kan aldrig en fientlighet mot honom för hans hudfärg bli främlingsfientlighet. Det är, och förblir, rasism. Precis så är det. Klart vi kan känna en oro och obehag inför saker vi är främmande inför. Men handlar det om hudfärg, och därmed andra människor är det rasism och vi måste kalla saker för dess rätta namn.

Jag kommer inte gå närmare in på låten som nämns ovan mer än att dunka Jimmie gul och blå kanske är lite onödigt. Det som dock stannar kvar hos mig efter både sommarpratet och några genomlyssningar av låten är raden ”rasism är ett resultat av ignorans”. Det får stå som en bärande tanke i båda delarna.

Efter EU-valet upplevde jag att min omgivning blev mer politiserad än någonsin. Det diskuterades politik åt alla håll och kanter. Tyvärr har det trappats av lite. Även om engagemanget är större än vanligt hos de flesta. Det är trots allt valår. Det är också just för att det är valår som det är viktigt att vi inte låter oss stanna av. Rasism föds ur ignorans. I höst är det riksdagsval. Jag har skrivit om det här tidigare, om vikten av att säga ifrån och sätta ner foten. Om vikten av att inte låta någon säga negerboll utan att bli ifrågasatt. Det tål att upprepas.

Det är semestertider. I semestertider verkar många inte bara ta semester från jobb, utan även från en massa andra saker. Jag är ledsen, men det här kan vi inte ta semester ifrån. Det är lätt när man själv aldrig är offret för rasism. Det är lättare att koppla bort det då. Men de som utsätts för det blir utsatta oavsett vilken månad på året det är. Rasism är ett resultat av ignorans. En anti-rasistisk kampanj och ett anti-rasistiskt förhållningssätt måste därför drivas hela tiden. Låt inte ignoransen bli såpass stor att den tar Sverigedemokraterna längre i höst. Låt inte heller ignoransen bli så stor att rasismen blir ännu mer normaliserad.

Från det här kan vi inte ta semester

Annonser
Taggad , ,

De senaste dagarna har jag sett en bild delas upprepade gånger på Facebook. En bild som föreställer en tiggande kvinna med en iPhone. Att bilden är tagen av någon som står bakom och smygfotar är i sig fruktansvärt, men inte riktigt min poäng här. Många som delar bilden använder det sedan som ett argument för att smutskasta tiggare och de verkar också mena att de inte kan ha det så illa ställt om de nu sitter där och har råd med en mobiltelefon. Jag tänkte därför att vi skulle prata lite om hur vi faktiskt ser på andra människor, hur vi borde se på andra människor och vad som är ett värdigt liv.

Men först lite om mobiltelefonen som verkar uppröra många. Du har faktiskt ingen aning om hur den här kvinnan har fått tag i sin mobiltelefon. Någonting man borde fundera på innan man börjar slänga ur sig saker hit och dit om hur förjävligt det är och hur mycket pengar de har. Det finns många hjälporganisationer som tar emot begagnade mobiltelefoner som de sedan delar ut. Många av dessa personer är långt hemifrån och den här mobiltelefonen kan vara deras enda sätt att hålla kontakt med familj och myndigheter. En telefon säger alltså ingenting om hur den personens ekonomi ser ut.

Det här säger ett och annat om synen på människovärde. Delar man vidare en bild på en kvinna med en mobiltelefon i handen och menar att hon är för rik för att tigga tycker jag att man behöver tänka om. Man behöver också tänka över sitt sätt att se på andra människor. Ingen människa väljer frivilligt att tigga.  Ingen väljer att utsätta sig för den fullständiga förnedringen. Det är inte frivilligt. Det är för att man inte har något val. Kom ihåg det.

I våras blev ett par romer avvisade från den parkeringsplats i Mölndal de hade ställt sin husvagn på och därmed också bosatt sig. Mölndals kommun menade att det inte var en campingplats och att camping endast får ske på vissa platser under vissa tider på året. Redan här är något fel. De här människorna campade inte. De bodde där. Permanent. För de hade ingen annanstans att ta vägen. Att kommunen sedan ser på när de går ifrån med sin packning och sedan förflyttar deras hem från platsen är hemskt. De här människorna fick hjälp av stadsmissionen i Göteborg i ett par veckor, efter det vet jag inte vad som hände. Min poäng är hursomhelst att ingen skulle välja att leva så om det fanns ett alternativ som var bättre. De här människorna har med största sannolikhet, likt de flesta tiggare idag, familj kvar i hemlandet som de försöker försörja. Att bo i en husvagn utan vatten och el och att försörja både sig själv och de som är kvar med hjälp av tiggeri är deras bästa alternativ. Och om det är det bästa alternativet kan vi börja föreställa oss hur det ser där de kommer ifrån.

Tiggare är människor. Därför måste vi också se på dem som människor. Det går inte att avhysa folk från den platsen de bor på utan att erbjuda hjälp på annan väg. Det går inte att se förbi dem och tänka att de är skitrika för att de har en mobiltelefon. De är inte skitrika. Skitrika människor sitter inte på gatan och tigger. Vi kan välja att se tiggeri på två sätt. Antingen ser vi dem som att de förstör gatubilden, att de är ohyra som gör vår vackra paradgata till någonting fult och smutsar ner. Eller så väljer vi den humana vägen. Vi ser dem som människor. Vi känner ett hugg i hjärtat över att det finns människor som faktiskt lever på det här viset. Väljer man att se andra människor som någonting som förstör en gatubild tar man också bort deras människovärde. De är inte längre människor i dina ögon, de är ohyra och mindre värda. Jag tänker gå den humana vägen. Jag tänker se dem som människor, erkänna att det är fruktansvärt och känna ett hugg i hjärtat varje gång de passerar mig på avenyn.

 

Skulle du nu fortfarande ha svårt att förstå resonemanget och tycka att du inte alls ser dem som lägre stående även fast du anser att de förstör gatubilden eller ska utvisas kan du prova med att byta ut tiggare/rom/zigenare mot jude i dina resonemang och se hur det låter. 

Om tiggeri och människovärde

Taggad , ,
Annonser