Med bara några dagar kvar till val…

Det är bara ett par dagar kvar till val. Du vet redan om att du verkligen borde gå och rösta, om du inte redan har gjort det. Gör det. Det finns inga ursäkter.

Men innan du röstar behöver du fundera över vad du faktiskt röstar på och vilka värderingar du släpper fram. Att Sverigedemokraterna fortfarande får höga procent i mätningar är ingen nyhet. Kanske är det så att du är missnöjd över någonting och tycker att det är bra ”om de rör runt i grytan”. Kanske är det så att du har gått på myten om att de är de enda som pratar om invandringspolitik. Det är inte sant. Alla partier för en invandringspolitik på ett eller annat sätt. Du har fortfarande ett par dagar på dig att göra några enkla sökningar på google och läsa igenom dem (alternativt bara skriva in ett partinamn följt av .se i webbläsaren). Gör det. Det är dags att fundera en stund på vilket Sverige vi vill vakna till på måndag. Om vi vill vakna till ett Sverige där alla människor ses som människor eller inte. Om vi vill vakna till ett Sverige som motverkar diskriminering, eller till ett Sverige som föder den. Jag vet att jag föredrar ett land där människor får lov att vara människor.  Alla dagar i veckan.

Det handlar om att kunna känna empati med andra människor. Att rösta på Sverigedemokraterna är att rösta för att rasism ska få vara med och styra det här landet. Det är att säga att rasism har en plats i våra beslutsfattande organ. Jag förstår att du som lägger din röst på dem någonstans kanske är rädd, eller osäker. Eller så tycker du kanske rentav att det inte är ditt problem och att de kan åka någon annanstans istället. Antagligen är du själv vit. Antagligen är du själv medelklass. Det är jag med, både vit och medelklass. Det betyder inte att jag inte känner empati med andra människor. Det betyder inte att jag minskar någons människovärde genom att säga att de ”kan väl bara stanna kvar, de får det ju knappast bättre här”, eller att ”de kan åka någon annanstans”. Jag förstår hur privilegierad jag är om vi ser till rasistiska strukturer. Det betyder inte att jag medvetet måste utnyttja den ställningen. Nej, det är inte bara att stanna någonstans. En nergången förort i Sverige där du får leva i utanförskap är fortfarande bättre än en krigszon.

På söndag är det sista chansen att gå till vallokalen. Lägg din röst så att Sverigedemokraterna inte får något inflytande. Lägg din röst så att rasism inte får vara med och fatta beslut. För rasism är inte demokrati, det är inte att ta hänsyn till allas lika värde och därmed bör de inte ha en plats i riksdagen.

Alla människor är lika mycket värda. Kanske tycker du att det är den största klyschan genom tiderna. Men vet du vad? Det är för att det är sant.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: